Механізми кріопошкодження дріжджових грибів Saccharomyces cerevisiaе при заморожуванні у водному розчині диметилсульфоксиду з постійною швидкістю у контейнерах циліндричної форми

Автор(и)

  • O. V. Sakun Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”, м. Харків

Ключові слова:

S. cerevisiае, швидкість охолодження, режими охолодження, контейнер, колонієутворююча здатність

Анотація

Визначено колонієутворюючу здатніÑÑ‚ÑŒ дріжджових грибів S. cerevisiае, ÑуÑпендованих у розчині “10% диметилÑульфокÑиду – 0,135Ðœ NaCl – водаâ€, піÑÐ»Ñ Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð¾Ð¶ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð·Ñ– швидкоÑÑ‚Ñми 1, 5 та 10°С/хв. Методом точкової термографії вÑтановлено залежніÑÑ‚ÑŒ локальної Ñередньої швидкоÑÑ‚Ñ– Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ñƒ зразку, Ñкий заморожувавÑÑ, на етапі криÑталізації клітинної ÑуÑпензії від швидкоÑÑ‚Ñ– Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ ÐºÑ€Ñ–Ð¾Ð½Ð¾ÑÑ–Ñ Ð² кріоÑтаті та відÑтані від оÑÑ– контейнерів циліндричної форми з діаметрами 10, 20 Ñ– 30 мм. ВиÑока колонієутворююча здатніÑÑ‚ÑŒ мікроорганізмів S. cerevisiае ÑпоÑтерігаєтьÑÑ, Ñкщо значна кількіÑÑ‚ÑŒ клітин, Ñкі міÑÑ‚ÑÑ‚ÑŒÑÑ Ð² контейнері Ð´Ð»Ñ Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð¾Ð¶ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ, на етапі криÑталізації охолоджуєтьÑÑ Ð·Ñ– швидкоÑÑ‚Ñми 4–8°С/хв. МакÑимальне Ð·Ð½Ð°Ñ‡ÐµÐ½Ð½Ñ ÐºÐ¾Ð»Ð¾Ð½Ñ–Ñ”ÑƒÑ‚Ð²Ð¾Ñ€ÑŽÑŽÑ‡Ð¾Ñ— здатноÑÑ‚Ñ– мікроорганізмів S. cerevisiае доÑÑгаєтьÑÑ Ð¿Ñ€Ð¸ заморожуванні в контейнері діаметром20 мм за швидкоÑÑ‚Ñ– Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¾Ð½Ð¾ÑÑ–Ñ Ð² кріокамері 5°С/хв.

Опубліковано

2010-04-19

Як цитувати

Sakun, O. V. (2010). Механізми кріопошкодження дріжджових грибів Saccharomyces cerevisiaе при заморожуванні у водному розчині диметилсульфоксиду з постійною швидкістю у контейнерах циліндричної форми. Проблеми кріобіології і кріомедицини, 20(1), 59–65. вилучено із http://journal.cryo.org.ua/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/217

Номер

Розділ

Теоретична та експериментальна кріобіологія