Wheat Seed Germination After Low-Temperature Treatment or Ozonation
Ключевые слова:
winter wheat, seeds, low temperatures, ozonation, germination dynamics, biometric parametersАннотация
Probl Cryobiol Cryomed 2024; 34(2):113–124
Библиографические ссылки
Abdoli M, Saeidi M, Jalali-Honarmand S, et al. The role of current photosynthesis on grain yield formation, some agronomic characteristics and germination traits in two bread wheat cultivars under terminal drought stress condition. IJACS. 2013; 5: 1585-94.
Bobkov YuV. [Compact portable indicator-meter of ozone concentration]. Mechanics of gyroscopic systems. 2018; (36): 70-9. Ukrainian. CrossRef
Coolbear P, Francis A, Grierson D. The effect of low temperature pre-sowing treatment on the germination performance and membrane integrity of artificially aged tomato seeds. J Exp Bot. 1984; 35: 1609-17. CrossRef
Emberson LD, Pleijel H, Ainsworth EA, et al. Ozone effects on crops and consideration in crop models. Eur J Agron. 2018; 100: 19-34. CrossRef
Levy AA, Feldman M. Evolution and origin of bread wheat. Plant Cell. 2022; 34(7): 2549-67. CrossRef
Lu J, Greene S, Reid S, et al. Phenotypic changes and DNA methylation status in cryopreserved seeds of rye (Secale cereale L.) Cryobiology. 2018; 82: 8-14. CrossRef
Marenych M.M. [The conformities to natural laws of winter wheat yield formation under the conditions of unstable moistening]. Bulletin of Kharkiv National Agricultural University Named after V.V. Dokuchayev. Series "Crop growing, selection and seed production, fruit and vegetable growing" 2018; (2): 125-33.
Oracz K, Bouteau HEM, Farrant JM, et al. ROS production and protein oxidation as a novel mechanism for seed dormancy alleviation. Plant J. 2007; 50: 452-65. CrossRef
Radkova M, Vítámvás P, Sasaki K, Imai R. Development- and cold-regulated accumulation of cold shock domain proteins in wheat. Plant Physiol Biochem. 2014; 77: 44-8. CrossRef
Shevchenko N, Kovalenko G, Bashtan N, et al. Physical factors of beetroot seed presowing treatment affect sowing quality and crop yield. Probl Cryobiol Cryomed. 2022; 32(3): 183-95. CrossRef
Shevchenko N, Lialiuk O, Stribul T, Ivchenko, T. Influence of seed priming techniques on seedling establishment and yield of asparagus hybrids. Biol Life Sci Forum. [Internet]. 2021 [cited 2024 May 24]; 4(1): 31. Available from: https://www.mdpi.com/2673-9976/4/1/31 CrossRef
Shevchenko N, Miroshnichenko T, Mozgovska A, et al. Field performance of cryopreserved seed-derived tomato plants and post-thaw survival of viral-infected meristems. Acta Agric Slov. 2022; 118(4): 1-8. CrossRef
Sivaranjani S, Prasath VA, Pandiselvam R, et al. Recent advances in applications of ozone in the cereal industry. LWT. [Internet]. 2021 Jul [cited 2023 Dec 17]; 146: 111412. Available from: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S002364382100565X CrossRef
Tymoshenko E. [The features of growth of spring wheat plants after pre-sowing seed treatment with ozone-air mixture]. Naukovi pratsi Instytutu bìoenerhetychnykh kultur i tsukrovykh buriakiv. 2013; 17 (1): 461-5. Ukrainian.
Walker-Simmons M. Enhancement of ABA responsiveness in wheat embryos by high temperature. Plant Cell Environ. 1988; 11: 769-75. CrossRef
Waskow A, Howling A, Furno I. Mechanisms of plasma-seed treatments as a potential seed processing technology. Front Phys. [Internet] 2021 Apr 14 [cited 2023 Dec 17]; 9: 617345. Available from: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphy.2021.617345/full CrossRef
Zadorozhna OA, Yehorov DK. Influence of Low-Temperature Modes of Winter Rye Seed Storage on Its Yield-Related Traits. Probl Cryobiol Cryomed. 2022; 32(2):111-20. CrossRef
Zhang C, Zhang H, Wang L, Zhang J, Yao H. Purification of antifreeze protein from wheat bran (Triticum aestivum L.) based on its hydrophilicity and ice-binding capacity. J Agric Food Chem. 2007; 55(19): 7654-8. CrossRef
Zhang D, Yang T, Ren L. Y2SK2- and SK3-type dehydrins from Agapanthus praecox act as protectants to improve plant cell viability during cryopreservation. PCTOC. 2021; 144: 271-9. CrossRef
Загрузки
Опубликован
Как цитировать
Выпуск
Раздел
Лицензия
Это произведение доступно по лицензии Creative Commons «Attribution» («Атрибуция») 4.0 Всемирная.
Авторы, публикующие в данном журнале, соглашаются со следующим:
- Авторы сохраняют за собой авторские права на работу и предоставляют журналу право первой публикации работы на условиях лицензии Creative Commons Attribution License, которая позволяет другим распространять данную работу с обязательным сохранением ссылок на авторов оригинальной работы и оригинальную публикацию в этом журнале.
- Авторы сохраняют право заключать отдельные контрактные договоренности, касающиеся не-эксклюзивного распространения версии работы в опубликованном здесь виде (например, размещение ее в институтском хранилище, публикацию в книге), со ссылкой на ее оригинальную публикацию в этом журнале.
- Авторы имеют право размещать их работу в сети Интернет (например в институтском хранилище или персональном сайте) до и во время процесса рассмотрения ее данным журналом, так как это может привести к продуктивному обсуждению и большему количеству ссылок на данную работу (См. The Effect of Open Access).