Вплив гіпоксії-гіперкапнії на жирнокислотну складову ліпідів білих м’язів коропа Cyprinus сarpio

Автор(и)

  • Sergii V. Sysoliatin Національний університет біоресурсів Ñ– природокористування України, м. Київ
  • Svitlana V. Midyk Національний університет біоресурсів Ñ– природокористування України, м. Київ
  • Svitlana V. Khyzhnyak Національний університет біоресурсів Ñ– природокористування України, м. Київ

DOI:

https://doi.org/10.15407/cryo27.03.195

Ключові слова:

жирні кислоти, білі м'язи, короп, штучний гіпобіоз, гіперкапнія, гіпоксія

Анотація

ДоÑÐ»Ñ–Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ ÑƒÑ‡Ð°ÑÑ‚Ñ– жирних киÑлот тканин риб у процеÑах реактивноÑÑ‚Ñ– організму за дії екзогенних чинників Ñ” необхідною ланкою у вивченні клітинних механізмів гіпобіотичного впливу. Методом газової хроматографії визначено Ñклад та кількіÑний вміÑÑ‚ жирних киÑлот загальних ліпідів білих м’Ñзів коропа українÑької луÑкатої породи. Ідентифіковано 28 жирних киÑлот та виÑвлено перерозподіл Ñ—Ñ… кількіÑного вміÑту за гіпокÑи-гіперкапнічного впливу зі зниженнÑм температури Ñередовища(штучний гіпобіоз). Ð’Ñтановлено Ð·Ð½Ð¸Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ñумарного вміÑту наÑичених та Ð·Ð±Ñ–Ð»ÑŒÑˆÐµÐ½Ð½Ñ Ð²Ð¼Ñ–Ñту ненаÑичених жирних киÑлот переважно за рахунок поліненаÑичених киÑлот родин ω-3 та ω-6. ПрипуÑкаєтьÑÑ, що Ð¿Ñ–Ð´Ñ‚Ñ€Ð¸Ð¼Ð°Ð½Ð½Ñ Ð¾Ð¿Ñ‚Ð¸Ð¼Ð°Ð»ÑŒÐ½Ð¾Ð³Ð¾ ÑÐ¿Ñ–Ð²Ð²Ñ–Ð´Ð½Ð¾ÑˆÐµÐ½Ð½Ñ Ï‰-3/ω-6 в умовах екÑперименту відбуваєтьÑÑ ÑˆÐ»Ñхом учаÑÑ‚Ñ– ацил-ліпідних ω-3- та ω-6-деÑатураз. ВиÑвлені модифікації вміÑту жирних киÑлот ліпідів білих м'Ñзів коропа, ймовірно, залучені до клітинного механізму дії гіпобіотичних чинників(гіпокÑÑ–Ñ, гіперкапніÑ, гіпотерміÑ) на організм риб.

Посилання

Bell M.V., Dick J.R., Porter A.E. Biosynthesis and tissue deposition of docosahexaenoic aced (22:6n–3) in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Lipids 2001; 36 (10): 1153–1159. CrossRef PubMed

Christie W.W. Lipid Analysis: Isolation, Separation, Identification and Structural Analysis of Lipids. 2nd edn – Oxford: Pergamon Press, 1982. – 207 p.

Fedorchenko C.V., Kurt S. Chromatographic analytic methods: Manual: Ivano-Frankivsk: 2012.

Folch J., Lees M., Sloane-Stanley G.H. A simple method for the isolation and purification of total lipides from animal tissues. J Biol Chem 1957; (226): 497–509. PubMed

Guschina L.A., Harwood J. L. Mechanisms of temperature adaptation in poikilotherms. FEBS Lett 2006; 580 (23): 5477–5483. CrossRef PubMed

Gulevsky A.K., Shchenyavsky I.I., Relina L.I. et al. Cold adaptation of poikilothermal and heterothermal animals. In: Goltsev A.N., editor. Actual of Problems of Cryobiology. Kharkiv; 2012. P. 127–164.

Hong H., Zhou Y., Wu H. et al. Lipid content and fatty acid profile of muscle, brain and eyes of seven fresh water fish: a comparative study. J Am Oil Chem Soc 2014; 91(5): 795–804. CrossRef

Kogteva G.S., Bezuglov V.V. Unsaturated fatty acids as endogenous bioregulators. Review. Biokhimiya 1998; 63 (1): 6–15.

Khyzhnyak S.V., Voitsitsky V.M., Melnychuk S.D. Energy function of mitochondria at hipobiosis: Kiev, 2016.

Khyzhnyak S.V., Midik S.V., Sysolyatin S.V., Voitsitsky V.M. Content of fatty acids of lipids of different organs of rats after hypoxyhypercapnic influence. Biol Tvarin 2016; 18 (2): 125–132. CrossRef

Lovern J.A. The lipids of marine organisms. Oceanogr Mar Biol 1964; (2): 169–191.

Melnichuk S.D., Melnichuk D.O., Tereshchenko S.V. The method of transfer and storage of fish in a state of artificial hibernation and installation for its implementation. Patent of Ukraine â„–37303Ð, IPC Ð01К63/02. 2001 May 15.

Murzina S.A., Nefedova Z.A., Nemova N.N. Influence of fatty acids (markers of food sources of fish) on the mechanisms of adaptation in the conditions of high twins (review). Proceedings of the Karelian Research Center of Russian Academy of Sciences 2012; (2): 18–25.

Nazarov P.E., Groza N.V. Polyunsaturated fatty acids as universal biogenic endoregulators. Vestnik MITHT 2009; 4 (5): 3–19.

Popova E.M., Koschey I.V. Lipids as part of adaptation to environmental stress. Fisheries Science of Ukraine 2007; (1): 49–56.

Sidorov V.S. Ecological fish biochemistry. Lipids. Leningrad: Science; 1983.

Sysolyatin S.V. The lipid composition of tissue of scaly carp (Cyprinus Carpio L.) in the conditions of artificial carbon hibernation. Fisheries Science of Ukraine 2016; 3(37): 111–122.

Timofeev N.N. Hypobiosis and cryobiosis. Past, present, future. Moscow, 2005.

Tocher D.R. Metabolism and functions of lipids and fatty acids in teleost fish. Rev Fish Sci 2003; (11): 107–184. CrossRef

Velansky P.V., Kostetsky E.Ya. Lipids of sea cold-water fish. Biologia Morya 2008; 34(1): 53–57.

Downloads

Опубліковано

2017-09-25

Як цитувати

Sysoliatin, S. V., Midyk, S. V., & Khyzhnyak, S. V. (2017). Вплив гіпоксії-гіперкапнії на жирнокислотну складову ліпідів білих м’язів коропа Cyprinus сarpio. Проблеми кріобіології і кріомедицини, 27(3), 195–202. https://doi.org/10.15407/cryo27.03.195

Номер

Розділ

Теоретична та експериментальна кріобіологія