Застосування методу вакуум-інфільтрації для кріоконсервування ізольованих бруньок винограду

Автор(и)

  • Anton Prystalov Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, м. Харків
  • Olena Bobrova Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, м. Харків
  • Larisa Kuleshova Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, м. Харків https://orcid.org/0000-0001-6066-2717

DOI:

https://doi.org/10.15407/cryo31.01.051

Ключові слова:

бруньки винограду, кріоконсервування, вакуум-інфільтрація, вітрифікуючий розчин, фазові переходи, калориметрія

Анотація

Збереження генофонду винограду, який відноситься до рослин, що розмножуються вегетативно, є складним завданням, одним із рішень якого може бути кріоконсервування бруньок. Для насичення кріопротекторами таких об’ємних і гетерогенних зразків необхідні сучасні методи. У роботі порівнювали ефективність методу вакуум-інфільтрації та класичного
пасивного насичення (вимочування) протягом 60 хв ізольованих бруньок винограду сорту Руський Конкорд кріозахисним розчином PVS 2. Для насичення методом вакуум-інфільтрації бруньки інкубували у кріозахисному розчині 15 хв при 40 кПа, після тиск поступово підвищували до атмосферного. Ефективність насичення бруньок оцінювали методом низькотемпературної
диференціальної скануючої калориметрії за зміною ентальпій і температур фазових переходів та інтенсивністю стрибка теплоємності під час склування. Встановлено, що використання вакууму для насичення ізольованих бруньок винограду кріопротекторами значно збільшує концентрацію кріозахисних речовин у них та істотно зменшує кількість вільної води, яка кристалізується
протягом охолодження, у порівняні з пасивним вимочуванням у вітрифікуючому розчині PVS 2.

Probl Cryobiol Cryomed 2021; 31(1): 051–057

Біографії авторів

Anton Prystalov, Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, м. Харків

Відділ холодової адаптації

Olena Bobrova, Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, м. Харків

Відділ низькотемпературного консервування

Larisa Kuleshova, Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, м. Харків

Відділ низькотемпературного консервування

Посилання

Funnekotter B, Whiteley SE, Turner SR, et al. Evaluation of the new vacuum infiltration vitrification (viv) cryopreservation technique for native Australian plant shoot tips. CryoLetters. 2015; 36(2): 104−13. PubMed

Kalaiselvi R, Rajasekar MA, Sankara GS. Cryopreservation of plant materials - a review. Int J Chem Stud. 2017; 5(5): 560−4.

Kiryanov KV. [Calorimetric research methods]. Nizhny Novgorod: Educational and scientific centre; 2007. 78 p. Russian.

Nadarajan J, Pritchard HW. Biophysical characteristics of successful oilseed embryo cryoprotection and cryopreservation using vacuum infiltration vitrification: аn innovation in plant cell preservation. PLOS ONE. [Internet]. 2014 May 1 [cited 2020 May 29]: 9(5): e96169. Available from: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0096169 CrossRef

Ogawa Y, Sakurai N, Oikawa A, et al. High-throughput cryopreservation of plant cell cultures for functional genomics. Plant Cell Physiol. 2012; 53(5): 943-52. CrossRef

Prystalov AI, Bondar IN, Polulyakh AA, et al. [Viticulture of Sloboda Ukraine: history, problems, prospects for establishing and preservation of collections]. The Journal of V.N.Karazin Kharkiv National University. Series: biology. 2014; 1100(20): 53−60. Russian.

Prystalov AI, Rozanov LF, Kuleshova LG, inventors; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine, assignee. [Device for vacuum infiltration of cuttings of fruit and berry crops]. Patent of Ukraine № 121556, 2017 Dec 11. Ukrainian.

Prystalov AI, Shevchenko NO, Zelenjanska NM, Kuleshova LG, inventors; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine, assignee. [Method of washing cuttings of fruit and berry cultures from cryoprotectants]. Patent of Ukraine № 136543, 2019 Aug 27. Ukrainian.

Ruzic D, Vujović T, Cerović R. Cryopreservation of cherry rootstock Gisela 5 (Prunus cerasus x Prunus canescens) shoot tips by droplet-vitrification technique. Journal of Horticultural Research. 2013; 21(2): 79−85. CrossRef

Sakai A, Hirai D, Niino T. Development of PVS-based vitrification protocol. In: Reed B, editor. Plant cryopreservation: a practical guide: New York: Springer; 2008. p. 33-57. CrossRef

Shevchenko NO, Prystalov AI, Stribul TF, inventors; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine, assignee. [Laboratory device for vacuum infiltration of cuttings of fruit and berry crops]. Patent of Ukraine № 85644, 2013 Nov 25. Ukrainian.

Tanaka D, Niino T, Uemura M. Cryopreservation of plant genetic resources. Adv Exp Med Biol. 2018; 1081: 355-69. CrossRef

Uragami A, Sakai A, Nagai M, et al. Survival of cultured cells and somatic embryos of Asparagus officinalis cryopreserved by vitrification. Plant Cell Reports. 1989; 8(7): 418-21. CrossRef

Volis S. How to conserve threatened Chinese plant species with extremely small populations? Plant Diversity. 2016; 38(1): 45-52. CrossRef

Volk GM, Walters C. Plant vitrification solution 2 lowers water content and alters freezing behaviour in shoot tips during cryoprotection. Cryobiology. 2006; 52: 48-61. CrossRef

Zamecnik J, Faltus M, Bilavcik A, Kotkova R. Comparison of cryopreservation methods of vegetatively propagated crops based on thermal analysis. In: Igor Katkov, editor. Current Frontiers in Cryopreservation; [Internet]. 2012 Mar 14; [cited 2020 May 29]: 333-58. Available from: https://www.intechopen.com/books/current-frontiers-in-cryopreservation/comparison-of-cryopreservation-methods-of-vegetatively-propagated-crops-based-on-thermal-analysis CrossRef

Downloads

Опубліковано

2021-03-30

Як цитувати

Prystalov, A., Bobrova, O., & Kuleshova, L. (2021). Застосування методу вакуум-інфільтрації для кріоконсервування ізольованих бруньок винограду. Проблеми кріобіології і кріомедицини, 31(1), 51–57. https://doi.org/10.15407/cryo31.01.051

Номер

Розділ

Кріоконсервування біологічних систем