Вплив фізичних факторів передпосівної обробки насіння буряка столового сорту Дій на посівну якість і врожайність

Автор(и)

  • Nadiia Shevchenko Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, м. Харків https://orcid.org/0000-0001-6794-1444
  • Galyna Kovalenko Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, м. Харків https://orcid.org/0000-0001-5253-0386
  • Natalia Bashtan Інститут овочівництва і баштанництва НААН України, с. Селекційне, Харківська область
  • Anna Mozgovska Інститут овочівництва і баштанництва НААН України, с. Селекційне, Харківська область
  • Tatiana Miroshnichenko Institute of Vegetable and Melon Growing of the National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine, Selektsiine village, Kharkiv region
  • Tamara Strybul Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, м. Харків
  • Tatiana Ivchenko Інститут овочівництва і баштанництва НААН України, с. Селекційне, Харківська область
  • Oleksandr Kuts Інститут овочівництва і баштанництва НААН України, с. Селекційне, Харківська область

DOI:

https://doi.org/10.15407/cryo32.03.183

Ключові слова:

буряк столовий, озонування, заморожування, врожайність, посівна якість

Анотація

У роботі досліджено вплив озонування та заморожування до температури рідкого азоту, поєднаної дії двох чинників на показники посівної якості та врожайність насіння буряка столового сорту Дій. Визначали оптимальну вологість, дозу озону в озоново-повітряній суміші та термін експозиції, які б не знижували показники схожості. Озонування, заморожування та їхня сумісна дія не впливала на показники проростання насіння в лабораторних умовах та біометричні ― у польових дослідженнях. Встановлено, що заморожування насіння до температури рідкого азоту значуще підвищувало його врожайність. Біохімічний аналіз коренеплодів показав, що усі методи передпосівної обробки призводили до зменшення вмісту загальних цукрів та бетаніну. Кількість сухої речовини після заморожування та озонування зменшувалася, а після поєднаного впливу ― збільшувалася. Озонування та подальше заморожування призводили до зниження вмісту аскорбінової кислоти. Значуще зменшення досліджених показників не досягало мінімальних значень, характерних для цієї культури. Заморожування та поєднаний вплив вивчених факторів на насіння підвищували вміст нітратів у коренеплодах, який не перевищував максимально допустиму норму.

 

Probl Cryobiol Cryomed 2022; 32(3):183–195

Біографії авторів

Nadiia Shevchenko, Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, м. Харків

Лабораторія фітокріобіології

Galyna Kovalenko, Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, м. Харків

Лабораторія фітокріобіології

Tamara Strybul , Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, м. Харків

Лабораторія фітокріобіології

Посилання

Arguedas M, Pérez A, Abdelnour A et al. Short-term liquid nitrogen storage of maize, common bean and soybean seeds modifi es their biochemical composition. Agric Sci. 2016; 4(3):6-12. CrossRef

Arguedas M, Villalobos A, Gómez D et al. Field performance of cryopreserved seed-derived maize plants. CryoLetters. 2018; 39(6): 366-70. PubMed

Ballesteros D, Pence VC. Survival and death of seeds during liquid nitrogen storage: a case study on seeds with short lifespans. CryoLetters. 2017; 38(4): 278-89. PubMed

Baskakov IV, Orobinsky VI, Gulevsky VA, et al. Influence of ozonation in seed storage on corn grain yield and its quality. IOP Conf Ser Earth Environ Sci. 2020; 488(1): 012007. CrossRef

Bondarenko HL, Yakovenko KI. [Methods of research in vegetable and melon growing]. Kharkiv: Osnova, 2001. 369 p. Ukrainian.

Bourgin M, Albet J, Violleau F. Study of the degradation of pesticides on loaded seeds by ozonation. J Environ Chem Eng. 2013; 1(4): 1004-12. CrossRef

Cejas I, Vives K, Laudat T, et al. Effects of cryopreservation of Phaseolus vulgaris L. seeds on early stages of germination. Plant Cell Rep. 2012; 31: 2065-73. CrossRef

Coelho N, Gonçalves S, Romano A. Endemic plant species conservation: Biotechnological approaches. Plants [Internet]. 2020 Mar 9 [Cited 15.06.2022]; 9(3): 345. Available from: https://www.mdpi.com/2223-7747/9/3/345/htm CrossRef

Coolbear P, Francis A, Grierson D. The effect of low temperature presowing treatment on the germination performance and membrane integrity of artificially aged tomato seeds. J Exp Bot. 1984; 35: 1609-17. CrossRef

Ellis RA, Roberts EH. The quantification of ageing and survival in orthodox seeds. Seed Sci Technol. 1981; 9: 373-409.

Faria AD, Luz PBD, Sobrino SDP, et al. Efficacy of passion fruit cryopreservation using cryopotectant agents. Int J Fruit Sci. 2020; 20 (Supl. 2): 627-35. CrossRef

Granella SJ, Christ D, Werncke I, et al. Effect of drying and ozonation process on naturally contaminated wheat seeds. J Cereal Sci. 2018; 80: 205-11. CrossRef

Matsumoto T. Cryopreservation of plant genetic resources: Conventional and new methods. Rev Agric Sci. 2017; 5: 13-20. CrossRef

Mialkovsky RA, Bezvikonny PV. [Biochemical indices of beet roots when applying microfertilizers]. Kormy I kormovyrobnytstvo. 2015; 81: 151-6. Ukrainian.

Moldovan VG, Suchek MM, Derevyansky VP. [Influence of seed and plant treatment on crop productivity of soriz varieties]. Kormy i kormovyrobnytstvo. 2012; 73: 156-65. Ukrainian.

Pandiselvam R, Mayookha VP, Kothakota A, et al. Impact of ozone treatment on seed germination - a systematic review. Ozone Sci Eng. 2020; 42(4): 331-46. CrossRef

Pandita D, Pandita A, Pamuru RR, Nayik GA. Beetroot. In: Nayik GA, Gull A, editors. Antioxidants in vegetables and nuts - properties and health benefits. Singapore: Springer; 2020. P. 45-74. CrossRef

Roque-Borda CA, Kulus D, Vacaro de Souza A, et al. Cryopreservation of agronomic plant germplasm using vitrification-based methods: an overview of selected case studies. Int J Mol Sci [Internet]. 2021 June 7 [Cited 25.07.2022]; 22(11): 6157. Available from: https://www.mdpi.com/1422-0067/22/11/6157/htm CrossRef

Rosa CC, de Alencar ER, Souza NOS, et al. Physiological quality of corn seeds treated with gaseous ozone. Ozone Sci Eng. 2022; 44(1): 117-26. CrossRef

Shevchenko N, Lialiuk O, Stribul T, Ivchenko T. Influence of seed priming techniques on seedling establishment and yield of asparagus hybrids. Biol Life Sci Forum [Internet]. 2021 Dec 1 [Cited 06.06.2022]; 4: 31. Available from: https://www.mdpi.com/2673-9976/4/1/31/htm CrossRef

Silva LJD, Medeiros ADD, Oliveira AMS. SeedCalc, a new automated R software tool for germination and seedling length data processing. J Seed Sci. 2019; 41(2): 250-7. CrossRef

Suchek MM. [Ecologically safe elements of buckwheat growing technology in Podillya conditions.] Ahroekolohichnyi zhurnal. 2017; (1): 68-72. Ukrainian. CrossRef

Tsurkan OV, Prysyazhnyuk DV. [Mathematical model of ozone distribution in grain layer during its drying using vibo-ozonating complex.] Scientific Bulletin of NULES of Ukraine. Series: Technology and power engineering in agriculture. 2018; 298: 55-8. Ukrainian.

Tymoshenko E. [The features of growth of spring wheat plants after presowing seed treatment with ozone-air mixture]. Naukovi pratsi Instytutu Bioenerhetychnykh kultur ta tsukrovykh burakiv. 2013; 17 (1): 461-5. Ukrainian.

Vdovenko SA. [Cultivation of garden beet using different techniques under conditions of the Right-Bank Forest-Steppe of Ukraine]. Ovochivnytstvo i bashtannytstvo. 2019; 65: 23-31. Ukrainian.

Villalobos A, Arguedas M, Escalante D, et al. Cryopreservation of sorghum seeds modifies germination and seedling growth but not field performance of adult plants. Artic J Appl Bot Food Qual. 2019; 92: 94-9. CrossRef

Vitanov OD, Mohylna OM, Romanov OV. [Energy-efficient technology of growing table beet seeds]. Vinnytsia: Nilan; 2020. 275 p. Ukrainian.

Walker-Simmons M. Enhancement of ABA responsiveness in wheat embryos by high temperature. Plant Celt Environ. 1988, 11: 769-75. CrossRef

Downloads

Опубліковано

2022-09-30

Як цитувати

Shevchenko, N., Kovalenko, G., Bashtan, N., Mozgovska, A., Miroshnichenko, T., Strybul , T., Ivchenko, T., & Kuts, O. (2022). Вплив фізичних факторів передпосівної обробки насіння буряка столового сорту Дій на посівну якість і врожайність. Проблеми кріобіології і кріомедицини, 32(3), 183–195. https://doi.org/10.15407/cryo32.03.183

Номер

Розділ

Теоретична та експериментальна кріобіологія