Низькотемпературна екстракція ліпідних фракцій з рослинної сировини за допомогою зріджених хладонів

Автор(и)

  • Oleksandr Osetskyi Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, м. Харків https://orcid.org/0000-0001-7330-6893
  • Stanislav Sevastianov Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, м. Харків https://orcid.org/0000-0001-7330-6893
  • Victoria Yevlash Державний біотехнологічний університет, м. Харків https://orcid.org/0000-0001-7479-1288
  • Volodymyr Potapov Державний біотехнологічний університет, м. Харків https://orcid.org/0000-0002-6390-5443
  • Iryna Piliugina Державний біотехнологічний університет, м. Харків
  • Dmytro Bilyi Державний біотехнологічний університет, м. Харків

DOI:

https://doi.org/10.15407/cryo33.01.038

Ключові слова:

лавровий лист, низькотемпературні технології, зріджений хладон R406А, екстракт, газова хроматографія, число аромату

Анотація

У роботі розглянуто технологію кріогенного екстрагування зрідженими хладонами. За допомогою устаткування для екстракції ліпідних фракцій з біологічної сировини експериментально одержано хладоновий екстракт листя лавра. У процесі вилучення зрідженими хладонами вперше реалізовано низькотемпературну екстракцію ліпідних фракцій лаврового листа при –2...–8°С. Показано відмінність складу даних фракцій від складу олій, одержуваних у традиційних температурних діапазонах 30...50°С. Представлено залежність маси кінцевого продукту від тривалості екстракції у результаті трьох послідовних циклів по 23 години кожен. Методом газової хромотографії ідентифіковано 68 компонентів хладонового екстракту, визначено їх кількісний склад і домінуючі сполуки. Встановлено вміст ефірних олій та ароматоутворюючих речовин, які обумовлюють число аромату. Отримані результати можуть стати основою для нових технологічних підходів до поділу ліпідних фракцій, що виділяються з біологічної сировини рослинного і тваринного походження. Описано варіант устаткування з триступеневою кріогенною системою рекуперації хладонових розчинників для ефективної реалізації розробленої технології.

Probl Cryobiol Cryomed 2023; 33(1): 038–049

Біографії авторів

Oleksandr Osetskyi, Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, м. Харків

Лабораторія кріопротекторів

Stanislav Sevastianov, Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, м. Харків

Відділ кріомікробології

Посилання

Al-Hashimi A, Mahmood S. The nutritional value and antioxidant activity of bay leaves (Laurusnobilis L). Bas J Vet Res. 2016; 2(15): 246-59. CrossRef

Demianenko DV, Breusova SV. [Study of composition of difluoro-methane extract derived by complex processing of linden inflorescences]. Visnyk farmatsii 2012; 3(71): 43-7. Ukrainian.

Goltsev AM, Osetskyi ОI, Kravchenko MA, inventors; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine of the NAS of Ukraine, assignee. [Installation for extraction of lipid fractions by liquefied gases]. Ukraine patent UA 59166U. May 10, 2011. Ukranian.

Ivanovic J, Misic D, Ristic M, Pesic O, Zizovic I. Supercritical carbon dioxide extract and essential oil of bay (Laurus nobilis L.) - chemical composition and antibacterial activity. J Serbian Chem Soc. 2010; 75(3): 395-404. CrossRef

Mikhaylov V, Timoshenko Yu, Chuiko L, et al. [A liquefied gas (Freon R-134a) in an improved technology of extracting plant materials]. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. Technology and equipment of food production. 2015; (6): 29-32. Ukrainian. CrossRef

Osetsky AI, Grischenko VI, Goltsev AN, et al. Cryogenic technologies in the production of pharmaceutical, cosmetic, agrotechnical preparations and biologically active food additives. Problems of Cryobiology. 2009; (4): 488-99. Full Text

Pavlyuk RYu, Pogarska VV, Radchenko VO, et al. [Development of technology of nanoextracts and nanopowders from spices for health products]. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. Technology and equipment of food production. 2015; (3): 54-9. Ukrainian. CrossRef

Downloads

Опубліковано

2023-06-14

Як цитувати

Osetskyi, O., Sevastianov, S., Yevlash, V., Potapov, V., Piliugina, I., & Bilyi , D. (2023). Низькотемпературна екстракція ліпідних фракцій з рослинної сировини за допомогою зріджених хладонів. Проблеми кріобіології і кріомедицини, 33(1), 038–049. https://doi.org/10.15407/cryo33.01.038

Номер

Розділ

Кріогенне обладнання