Механізми проникання гліцерину крізь мембрани еритроцитів людини

Автор(и)

  • O. I. Gordiyenko Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків
  • S. Ye. Kovalenko Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків
  • I. F. Kovalenko Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків

Ключові слова:

еритроцити, гліцерин, проникність, енергія активації, методи визначення коефіцієнтів проникності

Анотація

Отримано коефіцієнти проникноÑÑ‚Ñ– мембран еритроцитів людини Ð´Ð»Ñ Ð³Ð»Ñ–Ñ†ÐµÑ€Ð¸Ð½Ñƒ в широкому температурному діапазоні (37...4°С) з інтервалом 2–3 градуÑи. За ареніуÑовими залежноÑÑ‚Ñми розраховані величини енергії активації Ð¿Ñ€Ð¾Ð½Ð¸ÐºÐ°Ð½Ð½Ñ Ð¼Ð¾Ð»ÐµÐºÑƒÐ» гліцерину в еритроцити. Показано, що в діапазоні температур 12...15°С ÑпоÑтерігаєтьÑÑ Ñ€Ð¾Ð·Ñ€Ð¸Ð² графіка ÐреніуÑа з вірогідним збільшеннÑм енергії активації в зоні низьких температур. Отримані величини енергії активації 76 ± 13 (37...15°С) та 159 ± 15,6 кДж×моль–1 (12...4°С) Ñвідчать про, принаймні, чаÑткове Ð¿Ñ€Ð¾Ð½Ð¸ÐºÐ°Ð½Ð½Ñ Ð¼Ð¾Ð»ÐµÐºÑƒÐ» гліцерину крізь ліпідний бішар. ОбговорюютьÑÑ Ð´Ð°Ð½Ñ– літератури щодо коефіцієнтів проникноÑÑ‚Ñ– мембран еритроцитів людини Ð´Ð»Ñ Ð¼Ð¾Ð»ÐµÐºÑƒÐ» гліцерину, визначені різними методами.

Опубліковано

2012-12-20

Як цитувати

Gordiyenko, O. I., Kovalenko, S. Y., & Kovalenko, I. F. (2012). Механізми проникання гліцерину крізь мембрани еритроцитів людини. Проблеми кріобіології і кріомедицини, 22(3), 389–397. вилучено із https://journal.cryo.org.ua/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/44

Номер

Розділ

Теоретична та експериментальна кріобіологія