Кінетика фазових перетворень у процеÑÑ– Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ â€“ відігріву клітин Saccharomyces cerevisiae в альгінатвміÑних кріозахиÑних Ñередовищах
DOI:
https://doi.org/10.15407/cryo28.03.212Ключові слова:
кріоконÑервуваннÑ, дріжджі, альгінат натрію, життєздатніÑÑ‚ÑŒ, кріомікроÑкопіÑАнотація
У роботі доÑліджено вплив альгінату натрію на життєздатніÑÑ‚ÑŒ Ñ– кінетику фазових перетворень клітин Saccharomyces cerevisiae в процеÑÑ– кріоконÑервуваннÑ. Визначено оптимальні умови кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð´Ñ€Ñ–Ð¶Ð´Ð¶Ð¾Ð²Ð¸Ñ… клітин: швидкіÑÑ‚ÑŒ Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ 1 град/хв у кріозахиÑних Ñередовищах, що міÑÑ‚ÑÑ‚ÑŒ альгінат натрію (життєздатніÑÑ‚ÑŒ клітин (90,79 ± 2,01)% – у розчині 1%-го альгінату натрію та (88,11 ± 1,75)% – у комбінації 5%-го диметилÑульфокÑиду (ДМСО) та 1%-го альгінату натрію). Методом кріомікроÑкопії показано, що приÑутніÑÑ‚ÑŒ у кріозахиÑному Ñередовищі альгінату натрію змінює характер криÑталізації та зміщує зону фазових переходів у ділÑнку більш низьких температур. Початок фазових перетворень у зразках, заморожених в 5%-му розчині ДМСО, реєÑтрувавÑÑ Ð¿Ñ€Ð¸ температурі –8,5°С, у зразках, що міÑÑ‚ÑÑ‚ÑŒ 1% альгінату натрію, – при –16°С, у трикомпонентній ÑиÑтемі, Ñка міÑтить комбінацію 1% альгінату натрію Ñ– 5% ДМСО, – при –15°С.
Â
Probl Cryobiol Cryomed 2018; 28(3): XXX–XXX
Посилання
Aksenova PV, Aibazov AMM, inventors; State Scientific Institution Stavropol Scientific Research Institute of Livestock and Feed Production of the Russian Academy of Agricultural Sciences (RU), assignee. [Preservation medium for goat sperm]. Patent RU 2010118373A, 2010 Jun 05. Russian.
Balezin SA, Erofeyev BV, Podobayev NI. [Fundamentals of physical and colloid chemistry]. Moscow: Prosvescheniye; 1975. 398 p. Russian.
Belous ÐÐœ, Gordienko ЕÐ, Rozanov LF. [Freezing and cryoprotection]. Moscow: Vysshaya Shkola; 1987. 398 p. Russian.
Belous ÐÐœ, Shrago ÐœI, Pushkar NS. [Cryopreservatives]. Kyiv: Naukova Dumka; 1979. 198 p. Russian.
Bolshakova LS, Litvinova EB, Zhmurina ND, Burtseva EI. [The influence of various technological factors on rheological characteristics of alginate gels]. Sovremennye Problemy Nauki i Obrazovaniya [Internet]. 2012; (6): [Cited Jul 9 2018] Available from: http://www.science-education.ru/106-8024. Russian.
Breunig HG, König K. Two-photon imaging of intact living plants during freezing with a flexible multiphoton tomography. Laser Physics Letters [Internet]. 2015; [Cited 2018 Aug 21]; 12(2): 025601. Available from: http://iopscience.iop.org/article/10.1088/1612-2011/12/2/025601/meta.
Egorova NS. [Practical course on microbiology]. Moscow: Moscow State University; 1976. 307 p. Russian.
Fuller B, Green C, Grischenko VI. Cryopreservation for cell banking: current concepts at the turn of the 21st century. Problems of Cryobiology. 2003; (2): 62–83. Full Text
Gurina TM, Vysekantsev IP, Polyakova AL. Influence of speed of cooling in area of eutectic um temperature of water solution of cryoprotectant on viability of cages of Saccharomyces cerevisiae. Probl Cryobiol Cryomed. 2013; 24(1): 15–26. Full Text
Han B, Bischof JC. Direct cell injury associated with eutectic crystallization during freezing. Cryobiology. 2004; 48(1): 8–21. CrossRef PubMed
Kailasapathy K. Microencapsulation of probiotic bacteria: technology and potential applications. Curr Issues Intest Microbiol. 2002; 3: 39–48. PubMed
König K., Uchugonova A., Breunig H. G. High-resolution multiphoton cryomicroscopy. Methods. 2014; 66(2): 230–6. CrossRef PubMed
Kozlova OG. [Morphogenic analysis of crystals]. Moscow: Moscow State University; 1991. 224 p. Russian.
Kuleshova LG. Cryomicroscopic complex for cryobiological studies. Tsitologiya. 2004; 46(9): 809–10.
Mazur P, Cole KW. Roles of unfrozen fraction salt concentration and changes in cell volume in the survival of frozen human erythrocytes. Cryobiology. 1989; 26(1): 1–29. CrossRef
Mazur P. Freezing of living cells: mechanisms and implications. Am J Physiol Cell Physiol. 1984; 247(3): 125–42. CrossRef PubMed
Ponomareva VL, Vysekantsev IP, Gurina TM, Onasenko ES. [Study of the influence of cooling regimes and protective media containing sodium alginate on the viability of yeast cells Saccharomyces cerevisiae]. Bulletin of Problems Biology and Medicine. 2011; (1): 35–7. Russian.
Polezhaeva ТV, Zaitseva ОО, Khudyakov ÐN, et al. Use of pectin polysaccharides for cryopreservation of biological objects. Arch Biol Sci. 2014; 66(3): 1025–33. CrossRef
Shchipunov YA., Koneva EL, Postnova IV. [Homogeneous alginate gels: phase behavior and rheological properties]. Polymer Sciences Series A. 2002; 44(6): 1201–11. Russian.
Yusova AA, Gusev IV, Lipatova IM. [Properties of the hydrogels based on a mixture of sodium alginate with other polysaccharides of natural origin]. Khimiia Rastitel'nogo Syr'ia. 2014; (4): 59–66.
Downloads
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).