Изменение интенсивности флуоресценции клеток меристемной ткани винограда под действием ряда криопротекторов

Автор(и)

  • T. F. Stribul Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків
  • Yu. S. Lysak Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків
  • A. M. Kompaniets Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків

Ключові слова:

флуоресценція, вільнорадикальні реакції, антиоксиданти, флавопротеїди, пероксидазне окислення, хлорофіл, меристема

Анотація

ДоÑліджена залежніÑÑ‚ÑŒ флуореÑцентного ÑÐ²Ñ–Ñ‚Ñ–Ð½Ð½Ñ ÐºÐ»Ñ–Ñ‚Ð¸Ð½ мериÑтеми винограду від впливу на мериÑтему деÑких речовин з кріопротекторними влаÑтивоÑÑ‚Ñми. МериÑтемы, обробені кріопротекторами, опромінювали лазером Ð´Ð»Ñ Ð·Ð±ÑƒÐ´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ñ„Ð¾Ñ‚Ð¾ÐµÐ»ÐµÐºÑ‚Ñ€Ð¾Ð½Ð½Ð¾Ñ— еміÑÑ–Ñ— Ñ– отримували Ñпектри флуореÑценції через 1, 3, 5, 20 та 120 хв. Ð’Ñтановлено, що вплив кріозахиÑних речовин виÑвлÑвÑÑ Ñƒ зміні інтенÑивноÑÑ‚Ñ– ÑÐ²Ñ–Ñ‚Ñ–Ð½Ð½Ñ Ñƒ діапазоні доÑліджених довжин хвиль.

Опубліковано

2010-09-20

Як цитувати

Stribul, T. F., Lysak, Y. S., & Kompaniets, A. M. (2010). Изменение интенсивности флуоресценции клеток меристемной ткани винограда под действием ряда криопротекторов. Проблеми кріобіології і кріомедицини, 20(3), 297–302. вилучено із https://journal.cryo.org.ua/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/189

Номер

Розділ

Теоретична та експериментальна кріобіологія