Розподіл швидкості охолодження у циліндричних контейнерах різного розміру на етапі кристалізації суспензії Saccharomyces cеrevisiae

Автор(и)

  • V. V. Maruschenko Національний технічний університет “ХПІ”, м. Харків
  • I. P. Vysekantsev Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків

Ключові слова:

контейнери, режими охолодження, поле температур, Saccharomyces cеrevisiae

Анотація

Визначено розподіл швидкоÑÑ‚Ñ– Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ð² ÑуÑпензії мікроорганізмів S. cеrevisiae у фізіологічному розчині при Ñ—Ñ— заморожуванні в контейнерах циліндричної форми різного розміру (10, 20 Ñ– 30 мм) зі швидкіÑÑ‚ÑŽ 1, 5 Ñ– 10°С/хв. Показано, що клітини, розташовані у різних точках зразка, на етапі криÑталізації ÑуÑпензії клітин охолоджуютьÑÑ Ð· Ñ–Ñтотно різними режимними параметрами. Це приводить до Ð·Ð¼ÐµÐ½ÑˆÐµÐ½Ð½Ñ Ð·Ð±ÐµÑ€ÐµÐ¶ÐµÐ½Ð¾ÑÑ‚Ñ– біооб’єкта у міру Ð·Ð±Ñ–Ð»ÑŒÑˆÐµÐ½Ð½Ñ Ñ€Ð¾Ð·Ð¼Ñ–Ñ€Ñƒ зразка Ñ– швидкоÑÑ‚Ñ– охолодженнÑ. Ð’Ñтановлено аналітичний вираз, що апрокÑимує поле температур ÑуÑпензії S. cerevisiae у фізіологічному розчині на етапі криÑталізації в циліндричному контейнері в залежноÑÑ‚Ñ– від його діаметра Ñ– швидкоÑÑ‚Ñ– Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ð·Ð¾Ð²Ð½Ñ–ÑˆÐ½ÑŒÐ¾Ñ— поверхні контейнера.

Downloads

Опубліковано

2008-12-22

Як цитувати

Maruschenko, V. V., & Vysekantsev, I. P. (2008). Розподіл швидкості охолодження у циліндричних контейнерах різного розміру на етапі кристалізації суспензії Saccharomyces cеrevisiae. Проблеми кріобіології і кріомедицини, 18(4), 426–430. вилучено із https://journal.cryo.org.ua/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/345