Влияние оксиэтилированного глицерина со степенью полимеризации n = 5 на термостабильность гемоглобина человека
Ключові слова:
плавленнÑ, гемоглобін, термоÑтійкіÑÑ‚ÑŒ, окÑиетильоване похідне гліцерину зі Ñтупенем полімерізації n = 5, диференціальна адіабатична Ñкануюча мікрокалориметріÑАнотація
Методом диференціальної адіабатичної скануючої мікрокалориметрії досліджено вплив оксиетильованого похідного гліцерину зі ступенем полімерізації n=5 (ОЕГn=5) на термодинамічні і кінетичні параметри плавлення гемоглобіну. Показано, що ОЕГn=5 знижує температуру і калориметричну ентальпію термоденатурації гемоглобіну зі збільшенням концентрації кріопротектора в розчині. Припускається, що збільшення концентрації кріопротектора викликає розпушування молекул гемоглобіну, сприяючи зниженню термостійкості гемоглобіну. Показана можливість застосування кінетичного підходу при аналізі процесу плавлення гемоглобіну.
Посилання
Kovrigin E.L., Potekhin S.A. Microcalorimetric study of dimethyl sulfoxide effect on thermal denaturation of lysozyme. Biofizika 1996; 41 (6): 1201–1206.
Lapshina E.A., Zavodnik I.B., Ignatenko V.A., Stepuro I.I. Thermal stability and functional properties of human hemoglobin in the presence of aliphatic alcohols. Molekulyarnaya Biologiya 1992; 26 (2): 315–320.
Lyubarev A.E., Kurganov B.I. Investigation of irreversible thermal denaturation of proteins by differential scanning calorimetry. Uspekhi Biologicheskoy Khimii 2000; 40: 43–84.
Solovyeva A.S. Calorimetric studies of thermal denaturation of isolated and membrane-bound proteins with some cryoprotectants prior to and after cooling down to –196°C [Author's abstract of thesis of the candidate of biological sciences]. – Kharkov, 1999.
Shrago M.I., Guchok M.M., Kalugin Yu.V. Some principles of directed synthesis of cryoprotectants. In: Aktualnye problemy kriobiologii. Ed. by N.S. Pushkar, A.M. Belous. Kiev: Naukova Dumka, 1981: 157–201.
Arosio D., Kwansa H.E., Gering H. et al. Statistic and dynamic light scattering approach to the hydration of hemoglobin in the presence of osmolites. Biopolymers 2002. – 63 (1): 1–11.
Meng F.-G., Hong Y.-K., He H.-W. et al. Osmophobic Effect of Glycerol on Irreversible Thermal Denaturation of Rabbit Creatine Kinase. Biophys J 2004; 87 (4): 2247–2254.
Michnik A., Drzazga Z., Kluczewska A., Michalik K. Differential scanning microcalorimetry study of the thermal denaturation of haemoglobin. Biophys Chem 2005; 118 (2–3): 93–101.
Sanchez-Ruiz J.M. Theoretical analysis of Lumry-Eyring models in differential scanning calorimetry. Biochem J 1992; 64 (4): 921–935.
Sengupta B., Swenson J. Properties of normal and glycated human hemoglobin in presence and absence of antioxidant. Biochem Biophys Res Commun 2005; 334 (3): 954–959.
Zhivotova E.N., Zinchenko A.V., Kuleshova L.G. et al. Low-temperature phase behaviour of the binary system water-oxyethylated glycerol of polymerization degree n = 5 and intermolecular interactions in the system. Mol Phys 2008; 106 (14): 1751–1759.
Downloads
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2020 Aleksandra V. Zinchenko, Yulianna S. Govorova, Antonina M. Kompaniets
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).